Wat te doen tegen slakken bij hosta's.
Slakken weren met............ koper!!!!
Door Bate Aukema.
Hoewel er rond onze lievelingsplant de Hosta steeds meer problemen (virussen, aaltjes, schimmels etc.) de kop opsteken, zal slakkenvraat ons als liefhebber toch vaak het meeste bezighouden. Er is al veel geprobeerd, maar zolang de slak niet op de lijst van verdwenen diersoorten staat, wat voor ons milieu niet te hopen is, blijft dit probleem bestaan. Toen het ‘hostavirus’ bij mij toesloeg ontstond tegelijkertijd de strijd tegen de slak en probeerde ik op verschillende manieren dit probleem in te dammen.
Zo’n acht jaar geleden ontdekte ik hoe mooi een hosta wel niet kan zijn. Al gauw kocht ik de soorten die in de omliggende tuincentra te koop waren. Na een paar jaar had ik ruim twintig verschillende en toonde ze met trots aan familie en kennissen.
Ik besloot een stuk van de groentetuin om te toveren tot een heuse hosta tuin. Eigenlijk wou ik, in al mijn onwetendheid, proberen hier alle verschillende hosta’s samen te brengen. Nadat ik lid werd van de Nederlandse Hosta Vereniging ( N.H.V.) en mij meer in de soort verdiepte werd mij deze illusie snel ontnomen. Ik stelde mijn doel bij en begon mooie en aparte hosta’s te verzamelen.
De hosta tuin van Bate Aukema.
Onze groentetuin is nu in zijn geheel mijn hosta tuin. Nou……….hosta tuin? Het is een verzamelplaats voor al mijn hosta’s. De ruim zestig vierkante meter grond is geheel verhard en omheind door een hekwerk van hout en gaas dat aan de buitenkant bedekt is met groen windbreekgaas. Om het zonlicht te filteren werd er ook voor het grootste gedeelte windbreekgaas overheen gespannen. Verder staan alle hosta’s in potten. De omheining van hout was in eerste instantie bedoeld om een eigen plekje te creëren .
Het windbreekgaas is er later langs gespannen om de slakken te keren. Het slakken keren viel echter erg tegen. Naaktslakken gaan er vaak tegenop en keren dan spoedig terug, maar huisjesslakken zijn een groter probleem. Zij hebben geen enkele moeite met het gaas en deden zich binnen de kortste keren tegoed aan mijn hosta’s. Natuurlijk was de schade lang niet zo groot als wanneer de hosta’s onbeschermd in de volle grond staan, maar ik wil helemaal geen slakken in mijn hosta’s.
Hosta 'Green Acres’ ruim 1.80 mtr in doorsnede en in 85 ltr. container.
Er is al veel geschreven over het bestrijden van slakken. Meestal worden er slakkenkorrels gebruikt en deze zijn zeer effectief, maar je lokt er ook nieuwe exemplaren mee. Bovendien zijn ze meestal giftig en niet goed voor het milieu. Ook wordt er op verschillende manieren geprobeerd de slakken te weren. Er wordt dan grit, rivierzand, schelpjes, cacaodoppen etc. rond de plant gestrooid. Het zijn allemaal materialen die in meer of mindere mate scherp zijn en daardoor de slakken van koers laten veranderen. Soms helpt het, soms ook niet. De weersomstandigheden spelen er ook een rol in. Een slak loopt eerder vast in rul dan in vochtig rivierzand.
In het boek "Hosta’s van Diana Grenfell" las ik dat er proeven zijn gedaan met het plaatsen van koperen strips rond de planten. Hier heb ik mij verder in verdiept en dingen uitgeprobeerd.
Het was al gauw duidelijk dat slakken een afkeer van koper hebben. Wanneer een slak tegen koper wordt opgezet zal hij er eerst een stukje bij opkruipen, daarna wendt hij zijn bovenlichaam af en krimpt ineen. De slak probeert er dan zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Het kan gebeuren dat de slak gedesoriënteerd raakt en toch doorkruipt. Dit gebeurt echter niet vaak.
Bij het plaatsen van koperen strips rond de hosta planten of -potten heb ik mijn bedenkingen. Omdat de slakken een afkeer hebben van koper is het van het grootste belang dat het materiaal schoon blijft (oxidatie van het koper is geen probleem), anders neemt het directe contact van de slak met het koper snel af.
Deze slak trotseert de laag grit.
Ik heb niet voor strip, maar voor koperen buis gekozen. Koperen buis is bijna in iedere doe-het-zelf zaak te koop en er is ook tweedehands nog wel aan te komen. Voor koperen strip is dat veel moeilijker. Bovendien denk ik dat een slak meer moeite heeft met een buis dan met een strip.
Strippen die op de grond staan worden bij regenachtig weer snel vies door opspattende grond. Het effect wordt dan teniet gedaan. Voor mij was koper wel een optie, mits ik het bovenaan de omheining rond mijn hosta tuin zou plaatsen.
Zo gedacht............zo gedaan !!
Het resultaat.
Er zijn rondom de tuin twee koperen buizen geplaatst. De onderste heeft een diameter van 22 mm en de bovenste is 15 mm in omtrek. Twee buizen om die enkele slak die gedesoriënteerd over de eerste komt toch nog te keren.
Het hekwerk met de twee koperen buizen.
Het is nu eind november. Wij hebben een nat en slakken rijk hosta seizoen gehad. Elke dag worden de slakken van het gaas en onder de koperen buis verwijdert. Afgelopen maanden (september/oktober) was de slakkeninvasie op zijn hoogtepunt. Slechts enkele exemplaren zijn er in geslaagd binnen te komen.
Afgelopen juni zat er plotseling een hele dikke huisjesslak middenin een hosta, maar er waren geen slijmsporen aanwezig. In een tijdsbestek van twee weken heb ik zo zo’n vijftal grote huisjesslakken uit mijn tuin moeten verwijderen. Allemaal zaten ze middenin of achter de planten verscholen.
Deze slakken houden het voor gezien.
Zeker weet ik het niet, maar waarschijnlijk zijn ze gedropt (ze zaten allemaal in hetzelfde onoverdekte gedeelte van mijn hosta tuin) door een merelpaar, die voor hun kroost overijverig aan het voedsel sjouwen waren. Een eindje verderop heb ik enkele lege slakkenhuisjes gevonden. Nadat de jonge merels waren uitgevlogen is er geen slak meer aangetroffen.
Deze naakt slakken houden het ook voor gezien.
Enkele huisjesslakken (klein en groot) zijn over de onderste buis gekropen, maar hebben de tweede niet overwonnen.
Voor mij is deze manier van slakken weren uiterst succesvol gebleken. Ik ben me er van bewust dat koper voor veel liefhebbers geen optie is, maar er zullen er ook zijn die door dit artikel wel ideeën opdoen en ik wens ze veel succes !!!
De slakkenoogst van èèn dag.
Dit artikel en de bijbehorende foto's zijn gemaakt door Bate Aukema.
Voor vragen of reacties. Zijn e-mail adres is: bateenantje@wanadoo.nl
Hosta ‘Abiqua Drinking Gourd’